historia1.php
Valikko
Mikao-Usuin Reiki ry

Huomio merkitsee huomiota.
- Ikkyu


Kuvannut Lissu Kaivolehto

Sensei Mikao Usui

Historiaa

Mikao Usui

Mikao Usui syntyi 1865 Taniai Muran kylässä Gifun läänissä Japanissa. Sensei (japan. opettaja) Usuin perhe kuului vanhaan kuuluisaan ja arvostettuun samurai sukuun. Elämänsä alkupuolelta asti sensei Usui perehtyi laajasti vanhojen japanilaisten henkisten traditioiden opetuksiin. Nuoruudessaan hänet tunnettiin myös uutterana taistelutaitojen harjoittajana, joissa hän myöhemmin saavutti korkeimman Menkyo Kaiden opettaja-tason. Myöhemmin elämässään hän ryhtyi etsimään tietoa kokonaisvaltaisesta parantumisesta ja parantamisesta.

Usui aloitti pitkän, vuosia kestävän henkisen etsijän tien. 1800- luvun loppupuolella sensei Usui opiskeli useita vuosia vanhojen Japanin buddhalaisten Tendai ja Shingon koulukuntien parissa. Näinä vuosina sensei Usui opiskeli näiden koulukuntien erilaisia esoteerisia harjoituksia ja perehtyi heidän käyttämiinsä meditaatio- ja energiatekniikoihin. Hän perehtyi myös näiden koulukuntien vanhoihin alkuperäisteksteihin.

1900-luvun alkupuolella Usui meni naimisiin Sadakon kanssa ja sai kaksi lasta: pojan Fujin ja tytön Toshikon. Näinä vuosina Mikao Usuin tiedetään toimineen työelämässä erilaisissa arvostetuissa luottamustehtävissä.
Sensei Mikao Usui

Vuoden 1918 alussa sensei Usui aloitti muiden tehtäviensä ohella kolme vuotta kestävän meditaation (Jap. mezo) harjoittelun. Vuoden 1922 alussa Usui lähti Kioton lähistöllä olevalle Kuramanvuoren alueelle paastoamaan ja meditoimaan, jotta hän saavuttaisi elämän energian syvimmät salaisuudet. 21 päivän paastoamisen ja meditaation päätteeksi Usui sai syvällisen oivalluksen tilan ja tuon kokemuksen aikana hänelle paljastui parantamisen ja energian kanavoinnin syvin oivallus. Tämän tapahtuman seurauksena syntyy reiki, sensei Usuin oma persoonallinen tyyli, jonka harjoittamisessa kohtaavat kaikki Usuin elämänsä aikana opiskelemat taidot.

Vuoden 1922 keväällä Usui avasi ensimmäisen reiki-koulun Tokiossa. Koulun pääajatuksena oli harmonian ja tasapainon saavuttaminen. Usui aloitti reikitietämyksensä siirtämisen oppilailleen kolmessa eri vaiheessa: 1-taso shoden, 2-taso okuden ja opettaja-taso shinbiden. Mitään suurmestaria tai muita asteita reikissä ei ole koskaan ollut. Koulutuksessaan Usui laittoi suuren arvon oppilaiden omalle työskentelylle ja sisäiselle kehitykselle. Vasta, kun yksi taso oli täysin sisäistetty, oppilaalla oli mahdollisuus siirtyä seuraavalle tasolle. Samana vuonna Usui perusti myös Usui Reiki Ryoho Gakkai yhteisön viemään eteenpäin tätä uutta itsensäkehittämis- ja hoitomenetelmää. Tämä yhteisö on edelleen olemassa ja se vie myös nykypäivänä eteenpäin tietoa alkuperäisestä Mikao Usuin opettamasta reikistä, jota lännessä kutsutaan yleisesti itäiseksi reiki-linjaksi. Sensei Mikao Usui menehtyi sairaskohtaukseen maaliskuun 9. päivänä 1926. Hänen hautansa ja muistomerkkinsä on Saihoji temppelin hautausmaalla Tokion Suginamissa. Sensei Usuin mielestä reikin tuli olla kaikkia ihmisiä varten, eikä vain rikkaille, joilla oli varaa ja vapaa-aikaa koulutukseen. Usuille reiki oli kokonaisvaltainen itsensä kehittämisen tie, ja tämän hän osoitti meille omalla elämäntyöllään. Mikao Usui on jättänyt maailmalle suuren lahjan ja hänen työnsä ansiosta reiki on olemassa. Mikao Usuin esimerkki haastaa jokaisen reiki-opettajan katsomaan omaa työtään, motiivejaan ja vastuutaan reikin tiellä.
Chujiro Hayashi Länsimaissa tunnetuin Usuin oppilaista oli meriupseeri, sensei Chujiro Hayashi, joka koulutti myös monia oppilaitaan opettajiksi, mm. vaimonsa, tyttärensä, munkki Takeuchin ja rouva Takatan. Takata oli se reiki-opettaja, jonka ansiosta reiki saatiin länsimaihin. Länsimaissa tätä Takatasta alkavaa linjaa kutsutaan nykyään yleisesti läntiseksi reiki-linjaksi.
SENSEI TAKATA (1900 - 1980)

Takata

Sensei Takatasta alkavat yleisesti länsimaisiksi kutsutut reiki-linjat

1900 Hawayo Kawamuru syntyy 25. joulukuuta Hanamaulussa, Kauaissa, Havajilla.

1917Hawayo Kawamuru ja Saichi Takata vihitään maaliskuussa 1917. Saichin ja Hawayo Takatan avioliitto on onnellinen. Heille syntyy kaksi tytärtä. Saichi siirtyy ajasta ikuisuuteen 34 vuoden ikäisenä.

Seuraavat vuodet ovat Takatalle raskaita. Hän ponnistelee voittaakseen surunsa, ja tekee kovasti töitä tullakseen taloudellisesti toimeen kahden tyttärensä kanssa. Tämä vaikuttaa Takatan terveydentilaan ja hän alkaa kärsiä mm. epämääräisistä vatsakivuista. Samaan aikaan Takatan vanhemmat lähtevät Japaniin vuoden kestävälle matkalle.

1935 Takatan sisar kuolee Havajilla ja Takata päättää lähetä Japaniin kertoakseen vanhemmilleen uutisen, sekä saadakseen hoitoa vatsakipuihinsa ja astmaansa. Japanissa Takata päätetään leikata, mutta hänen on ensin vahvistuttava ja levättävä kestääkseen leikkauksen rasitukset. Odotellessaan leikkausta Takata kuitenkin kuulee äänen sisällään sanovan, ettei leikkaus ole välttämätön; on olemassa muitakin keinoja. Takata kysyy lääkäriltään olisiko mitään muuta tehtävissä, ja tämä neuvoo Takatan sensei Hayashin reikiklinikalle, minne hän meneekin. Takata otetaan potilaaksi lääkärinsä suosituksesta. Päivittäiset hoidot kestävät neljä kuukautta, jonka jälkeen Takata on täysin parantunut. Hän aloittaa Reikin ensimmäisen asteen opiskelun pysyäkseen terveenä.

1937 Takata palaa Havajille, mutta ennen lähtöään hän käy loppuun sensei Hayashin Okuden-tason (2-aste) kurssin. Myös Hayashi tyttärineen saapuu Havajille samoihin aikoihin ja Takatan koulutus jatkuu.

1938 helmikuun 21. päivä Hayashi siirtää virallisesti Takatalle Reiki sensein arvonimen. Takatasta tulee Reiki sensei eli Shinpiden.

Takata muuttaa lopulta Yhdysvaltoihin, ja hän hoitaa ja opettaa siellä ja Kanadassa reikiä Usuin kolmen-asteen koulutusohjelman mukaan. Sensei Takata kuoli 1980, mutta sitä ennen hän ehtii kouluttaa yhteensä 22 reikiopettajaa, jotka kaikki käyvät läpi yleensä noin vuoden kestävän opettajakoulutuksen. Takata alkaa ensimmäisenä käyttää opettajakoulutuksen läpikäyneistä termiä Reiki Master ja shodenista 1- taso ja okudenista 2-taso, jotka vakiintuvat länsimaissa yleisiksi reikikoulutus nimityksiksi. Alla on lueteltuna Takatan kouluttamat reikiopettajat. Vuosiluku nimen jäljessä kertoo reikiopettajaksi valmistumisvuoden.

Virginia Samdahl 1976
Ethel Lombardi 1976
John Harvey Gray 1976
Dorothy Baba 1976
Bethel Phaigh
Harry Kuboi 1977
Fran Brown 1979
Barbara McCullough
Kay Yamashita
Iris Ishikuro Takatan serkku
Phyllis Lei Furumoto 1979 Takatan tyttärentytär
Shinobu Saito 1980
Barbara Weber Ray 1979
Beth Gray 1979
Paul Mitchell 1979
Rick Bockner 1980
Barbara Brown 1979
George Araki 1979
Patricia Ewing
Ursula Baylow
Mary McFadyen
Wanja Twan 1979. Katso linkki
Wanja tuo reikin pohjoismaihin ja Puolaan. Suomeen hän saapuu vuonna 1985 ja hän kouluttaa ensimmäiset suomalaiset opettajat. Wanja Twan vierailee edelleen Suomessa opettamassa Mikao Usuin reiki ry:n tilaisuuksissa.
Historian tutkimista

Joissakin reikin historiasta kertovissa tiedoissa on viime vuosina väitetty, että reikin juuret olisivat Tiibetistä. Seuraavassa kirjoituksessa on reiki opettaja Erja Mielosen kommentteja aiheesta. Mielonen on elänyt ja opiskellut eri tiibetiläisten hengellisten opettajien ja mestarien keskuudessa useita vuosia.

Reikin alkuperästä

Yhtäläisyydet reikin ja Tiibetin viisauden välillä juontavat juurensa buddhalaisuuteen.

Useissa reikistä kirjoitetuissa kirjoissa väitetään reikin olevan alkuperäisiltä juuriltaan Tiibetistä, siis tiibetiläisten mestareiden luoma järjestelmä. Mm. Dharamsalassa, jossa olen viime vuosina asunut, myydään Medicine Buddha Reiki -nimistä kirjaa.

Oma opettajani, Aila Norlamo, halusi vuosia mennä tapaamaan Dalai Lamaa selvittääkseen millainen yhteys reikillä on tiibetinbuddhalaiseen harjoitusjärjestelmään. Jostain syystä matka ei koskaan toteutunut. Opittuani Ailan alaisuudessa reikin kolme tasoa huomasinkin elämän vievän minut Dharamsalaan, jossa Tiibetin pakolaishallitus ja Dalai Laman kotipalatsi sijaitsevat. Kuljin maateitse Siperian, Mongolian ja Tiibetin halki. Matkalle Suomesta lähtiessäni lupasin luukuttaa taskuani kauniiden maisemien kohdalla, sillä olimmehan sopineet Ailan kulkevan mukanani taskussani. Myöhemmin kirjoitin sydän riemusta laulaen Ailalle jatkavani Dharamsalassa myötätunnon polkua, jolle reiki oli minut saattanut. Vastaukseksi sain Ailalta ihanan kirjeen ja elämänoppilapsi kirjasen, joka oli juuri tullut painosta.

Dharamsalassa opin Tiibetin kielen ja paljon heidän kulttuuristaan, elämäntavastaan ja filosofiastaan. Harjoitin myös buddhalaista meditaatiota Himalajalla useampia vuosia. Sinä aikana tutustuin useisiin mestareihin kaikista tiibetinbuddhalaisuuden suuntauksista sekä heidän lukuisiin oppilaisiinsa.

Vaikka aikani kuluikin pääasiassa oppilaan roolissa, pidin Dharamsalassa myös muutaman ikimuistoisen reikikurssin, joita yhä muistan ilolla. Puhuin reikistä tiibetiläisten kanssa. He eivät olleet kuulleet menetelmästä. Kyselin asiasta myös tiibetiläisiltä oppineilta ja mestareilta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, ettei menetelmä ole tiibetiläistä alkuperää.

Tutustuin vuonna 1999 myös italialaiseen munkkiin, joka oli jo silloin elänyt buddhalaisen munkin elämää Intiassa ja Nepalissa yli 20 vuotta. Hän tuntee erittäin suuren määrän tiibetiläisiä mestareita ja hänen pääopettajansa on nykyisin Dalai Lama. Hän on käyttänyt paljon aikaansa näyttäen reikin symboleita eri mestareille etsien reikin ja tiibetinbuddhalaisuuden yhteyttä. Hänen etsintöjensä tulokset olivat samankaltaisia kuin omani. Kaikkien eri suuntausten mestarit sanoivat, yksimielisesti etteivät symbolit taikka parannusmenetelmä kuulu heidän harjoitusjärjestelmäänsä, vaikka jotkut symbolit hieman muistuttivatkin tiettyjä tiibetiläisiä kirjaimia

Tämä italialainen munkki, Stefano Brunori, pitää yhä reikikursseja Nepalissa. Hänen eräs tiibetiläinen opettajansa on kannustanut häntä jatkamaan reikin opettamista pitäen sitä hänelle sopivana, hyvänä tapana auttaa lähimmäisiä, vaikkei menetelmä olekaan osa munkin perinteistä tiibetinbuddhalaista harjoitusta.

Tiettyjä yhteneväisyyksiä voidaan silti havaita, ymmärtääkseni siksi, että reiki on kehittynyt buddhalaisessa maassa buddhalaisen harjoituksen keskellä. Luonnollisesti kaikilla buddhalaisuuden suuntauksilla on yhtenäväisyyksiä. Huomasin myös yhden reikisymboleista, alkuperäisesti japanilaisittain kirjoitettuna, muistuttavan paljon tiettyä tiibetiläistä pyhää tavua, joka juontaa juurensa sanskritista. Yhteneväisyys on havaittavissa vain kun tavu kirjoitetaan ainoastaan mantrojen kirjoituksessa käytettävällä pyhällä kirjoitustyylillä, joka poikkeaa suuresti jokapäiväisemmistä kirjoitustyyleistä. Tämän kirjoitustavan käyttö lienee Intian, Kiinan, Japanin ja Tiibetin kulttuurien monimuotoisen, vuosituhantisen vuorovaikutuksen tulosta. Tämä ydintavu on tullut Tiibetin kieleen alun perin sanskritin kielestä, siis Intian alueelta, maasta, jossa buddhalaisuus syntyi.

Kyseisen tavun merkitys sekä alkuperäisessä Usuin reikissä sekä tiibetinbuddhalaisuudessa on samantyyppinen, joten selkeä yhteys on tässä osin havaittavissa. Tämä ymmärtääkseni pohjautuu buddhalaiseen näkemykseen todellisuuden luonteesta.

Medicine Buddha eli lääkebuddha on tiibetinbuddhalainen hahmo. Kaikki buddhahahmot kuvastavat sisällämme olevaa kaikkitietävää tietoisuutta, valaistunutta mieltä. Liittäessämme tähän tietoisuuteen parantamisen, lääkitsemisen, saamme jonkinlaisen käsityksen siitä mikä lääkebuddhan merkitys on. Hyvin korkealla, esoteerisella tasolla ei liene väärin nähdä lääkebuddhaa ja reikin universaalia parantavaa voimaa samana, tai sanokaamme saman asian erilaisina ilmentyminä. Jos tämä korkea oivallus ykseydestä sekoitetaan tosiasioihin reikin historiasta, reikin menetelmistä ja harjoitusten pyrkimyksistä, niin tämä absoluuttisen tietoisuuden tasolla koettu ykseys luo vain hämmennystä maallisten muotojen maailmassa.

Erja Mielonen 19.9.05 Hämeenlinnassa